Voivatko asuntojen hinnat laskea?

Lukuaika n. 3min

Voivatko asuntojen hinnat laskea?

Tämä kysymys on vellonut tämän vuoden aikana monen mielessä. Ruotsissa tilanne on nyt se, että mm. Tukholmassa ja Göteborgissa näin on jo käynyt. Tässä yksi HS:n artikkeli aiheesta. Ruotsissa toki tilanne on siinä mielessä erilainen, että lainan lyhennys oli pitkään vapaaehtoista joka puski asuntojen hintoja voimakkaasti ylöspäin yhdessä halvan rahan kanssa. Nyt kun korkoa joudutaan taas maksamaan ja lainaa ainakin hieman lyhentämään, näkyy tämä yleisen talouden epävarmuuden kanssa asuntojen hintojen laskuna.

Voiko sama käydä Suomessa?  

Kyllähän se voi, ja on käynytkin. Olen itse myynyt esim. pari vuotta sitten kovalla rahalla ostetun yksiön reilusti alle sen mitä siitä aikanaan maksettiin. Piikkihinnat on nyt myös nähty yleisellä tasolla ja kilpaa huutaminen on vähentynyt. Tottakai kun ei enää tarvitse. Poikkeuksia toki löytyy ja olen myös itse myynyt tänäkin kesänä asuntoja reilustikin yli pyyntihinnan. Tämä ei ole vain enää niin yleistä.

Mekanismi asuntojen hinnan laskussahan toimii niin, että kun asunto ei halutulla hinnalla mene kaupaksi niin jossain vaiheessa aletaan miettimään että mitä tässä nyt pitäisi tehdä kun asunnosta kuitenkin pitäisi päästä eroon. Myyntiaika pitenee ja ostajien silmissä vaihtoehtoja on tarjolla muitakin. Tässä vaiheessa tietenkin hintaa on pakko laskea jos aikaa ei ole loputtomasti.

Se kenen on ensin päästävä asunnostaan eroon myy tietenkin edullisimmin, sitten toinen seuraa perässä. Se kenen ei ole pakko myydä tai jolla on aikaa odottaa, saa todennäköisesti parhaan hinnan. Mutta tässä vaiheessa markkina on jo nähnyt uutta hintatasoa ja on kysymysmerkki milloin se palautuu korkeammalle tasolle. Siihen voi mennä aikaa.

Ja nyt on hyvä muistaa se, että todennäköisesti näin kuitenkin käy sillä talous kasvaa yli ajan jolloin myös asuntojen arvot nousevat. Se, ollaanko tietyssä hintatasossa tai nollakasvussa (tai taantumassa) 1 vuosi, 2 vuotta vai 10 vuotta on tietenkin mahdotonta sanoa. Mutta se on varmaa että 50 vuoden päästä Töölöstä ei saa asuntoa 8000e / m2.

Miltä nyt näyttää?  

Tilastojen valossa näyttää siltä, että hinnat ovat ainakin Helsingin keskustan tuntumassa pitäneet vielä pintansa mutta myyntiajat ovat pidentyneet. Perheasunnoissa hieman vähemmän kuin pienissä asunnoissa. Mutta, se että myyntiajat pitenevät ovat signaali siitä että jossain vaiheessa myyjän odotuskyky loppuu ja se näkyy hinnassa. Jos korot eivät lähde kovaan nousuun, ja maailman tilanne stabiloituu ts. meillä on näkymä tulevaisuuteen, on hyvin mahdollista että hintojen laskua ei tule vaan hinnat pysyvät samoina ja lähtevät hiljalleen taas nousuun. Mutta, jos korot nousevat paljon, ja meillä ei ole selkeää näkymää tulevaisuuteen on hyvin mahdollista että asunnon ostopäätöstä lykätään —> myyjät tuskastuvat odottamaan oman asuntonsa myynnin kanssa —> hintaa on pakko laskea jotta asunto menee kaupaksi. Paljon on siis kiinni nyt taloudesta. Kuten asuntokaupassa aina.  

Miten minun itse pitäisi toimia?

Yksi tärkeä asia muistaa on se, että oikeastaan sillä mitä hinnoille tapahtuu ei ole tavallisen asujan kannalta mitään merkitystä. Ensinnäkin, jos asuntolaina on mitoitettu oikein ei asuntojen hintakehitys vaikuta kuukausittaiseen elämiseen suoraan millään tavalla. Ja vaikka asuntoa pitäisikin vaihtaa ollaan kuitenkin kaikki samassa markkinassa. Jos siis omasta asunnosta saa vähemmän myydessä, ei myöskään uusi maksa niin paljon ja päinvastoin. Asuntojen hintakehitys on merkityksellistä vain silloin kun hinnoilla spekuloidaan ansaintamielessä. Esim. sijoittajilla saattaa olla tähän perustuva strategia käytössään. Tai silloin jos asunto on ostettu todella kovaan hintaan ja siitä pitäisit tämän rauhallisemman jakson aikana päästä eroon. Pitkässä juoksussa, kuten aikaisemmassa kappaleessa totesin, talous kasvaa ja näin myös asuntojen hinnat. Huom! Tässä on isoja alueellisia eroja toki, mutta vaikka puhuttaisiin muuttotappiokunnan asunnoista ovat nekin kalliimpia tänään kuin 50 vuotta sitten.

Toimi siis oman tarpeesi mukaan. Jos tarvitset isompaa asuntoa, osta sellainen. Olet samalla markkinalla myydessä ja ostaessa joten et ”häviä” rahaa siinä mielessä. Jos taas olet ajatellut sijoitusasunnon ostamista, niin nyt on aivan erityisen hyvä markkina olla ostohousut jalassa. Jos taas harkitset asuntosi myymistä mutta et ostamista, riippuu paljon siitä milloin olet asuntosi ostanut. Jos ostit sen 20v sitten, olet todennäköisesti reippaasti voitolla vaikka et asunnostasi tiukinta hintaa saisikaan.

Asuntoterveisin, Tomi / Tokko LKV

 
Tomi Hyttinen

Founder, Real Estate Broker & Investor at Tokko Group LKV

https://www.tokko.fi
Edellinen
Edellinen

Töölö asuinalueena.

Seuraava
Seuraava

Taka-Töölön markkinatilanne – kokemuksia kentältä.